Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan?

Teamwork

Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan?

Ieder mens is uniek, en iedereen heeft zo zijn eigen sterke en minder sterke eigenschappen. Al deze mensen komen samen in prachtige ondernemingen, die al deze sterke kanten vervolgens combineren om de werkzaamheden in balans uit te voeren. Waar mensen ieder uniek zijn, zijn ondernemingen dit natuurlijk ook. Er is geen enkele onderneming hetzelfde als de buurman (of vrouw wat dat betreft). En daar ligt nu precies de kracht van samenwerken.

Waarom zou je jezelf in allerlei bochten wringen om iets voor elkaar te krijgen waar je eigenlijk niet zo goed in bent, als je ook gewoon de handen ineen kunt slaan met de buurman?

Dit is onze kijk op echt samenwerken:

Als we nu eens één gemeenschappelijk doel zouden hebben…

Een samenwerking heeft natuurlijk weinig kans van slagen wanneer er geen doel voor ogen is. De grootste (en mooiste) samenwerkingen worden dan vaak ook aangegaan om een innovatief project tot stand te laten komen. Aan zo’n project werken allerlei verschillende leveranciers mee die samen één ding gemeen hebben: een goed functionerend doel of product. Je rent de marathon ook niet zonder uiteindelijk alle complimenten, lof en de prijsuitreiking mee te maken.

Innovatieve ideeën genoeg

Samen maak je doordachtere producten

Wanneer een onderneming zelfstandig aan de slag gaat, komt er gegarandeerd een goed eindresultaat op tafel. Maar wanneer er samengewerkt wordt met andere ondernemers, is de kans groot dat er geen goed, maar geweldig, innovatief, exclusief of gewoonweg doordacht eindproduct gerealiseerd wordt. Ze zeggen niet voor niets dat twee paar ogen meer zien dan één: samenwerkingen uit alle hoeken van het vakgebied vergroten de kans op succes. Wat onderneming X vergat mee te brengen, heeft onderneming Y allang opgepakt!

Kostenbesparen doe je ook beter samen

Door grootse samenwerkingen aan te gaan realiseer je niet alleen een doordacht eindproduct, maar wordt het ook een stuk makkelijker om een budget te bepalen. Het vastgestelde budget kan voorgelegd worden aan alle partijen die een mogelijke samenwerking tot stand kunnen brengen. Ieder bedrijf dat besluit de samenwerking aan te gaan is verzekerd van haar omzet, en deze zekerheid maakt dat ze het ook helemaal niet vervelend vinden om de projectprijs ietwat naar beneden te halen. De partijen die akkoord gaan met dit budget, creëren een toegewijd team. Je zou kunnen zeggen dat de rotte appels inmiddels van de boom gevallen zijn. Daarnaast leveren deze samenwerkingsverbanden ook nog eens een tijdsbesparing op, zonder dat dit ten koste van de marge gaat.

Samen zijn we sterker

Zoals in ieder teamverband, werken ook hier alle partijen samen naar een succesvol eindresultaat. En hoewel samenwerken centraal staat, heeft natuurlijk iedere partij zo zijn of haar eigen specificatie. De schoenmaker en zijn leest; dat verhaal. Ze stralen met toewijding in hun eigen vakgebied en halen energie uit de inbreng van de andere partijen. Ieder staat in zijn eigen kracht, en kan, in samenwerking met anderen, zien wat hun prestaties mogelijk maken wanneer deze aangesterkt worden met de prestaties van andere partijen.

Samenwerken werkt

Het is niet voor niets dat veel succesvolle bedrijven groot zijn geworden door de juiste lokale samenwerkingen aan te gaan. Afhankelijk van de branche waarin een bedrijf zich bevindt kan het tal van voordelen opleveren. Of het nu gaat om het behalen van een geweldig eindresultaat, het krijgen van steun van de lokale bevolking of het verleggen van grenzen die dromen werkelijkheid laten worden.

Lokaal samenwerken leidt tot resultaten, zowel wanneer het gaat om het product zelf, als om de ontwikkeling van de ondernemingen die de handen ineen hebben geslagen om dit eindproduct tot stand te laten komen.

Zullen we ook gaan samenwerken?